Tuesday, November 1, 2011

Gulai ketam

Si anak dara sorang kat rumah nie dah lama nak ketam. Ketam sekarang sekilo RM15. Puan zai amek 3 ekor dalam RM6.60. Anak punya pasal alahai 3 ekor pun jadi lah. Sekor di kerat dua.


Masak ketam buat gulai je. Kurang pedas sikit sebab anak-anak nak makan.




Bahan-bahan utama:
Ketam 3 ekor di kerat dua
Santan dari 1 biji kelapa
Serai 2 batang di titik
Serbuk kunyit
Belimbing buluh 10 biji di belah dua
Garam/perasa


Bahan yang dikisar:
Cili padi 6 biji
Halia 6cm
Bawang merah 2 labu
Putih 1 ulas


Cara-cara:
Bahan yang telah di kisar tadi di masuk ke dalam santan bersama bahan-bahan utama. Setelah mendidih asukkan ketam dan kacau hingga masak.


Pastu di hidangkan untuk si kakak yang dah lama nak makan ketam.




OK lah resepi simple untuk tengah malam nie... tata...


Puan Zai...





3 comments:

Kak Aya said...

memang best masak lemak ketam ni, anak-anak kak aya pun suka.

zul permatang badak said...

saya pun dah lama tak makan ketam,lagi pun sukar untuk mencari ketam yang segar.........


faktor harga juga kadang2 boleh membatasi hasrat.......

Jendela Hati said...

kakaya: mmg sedap kakaya cuma kdg tu tak reti nak makan bersih ketam tu. anak2 nak mkn, kalu x idok ler nak mencari hehe

zul pb: betul tu susah skrg nak cr dan mmg iye harga pun bole tahan, yg sy beli nie kecik2 jer size dia...