Masak eh untuk famili hari ini?
Sepanjang pagi dok tak de air kat area umah puan zai nie, buat kan sarapan pun makan yang segera aje. Keluar aje air paip terus ke dapur masak apa yang patut. Sambil tu sempat menadah air dalam tong-tong.
Jam 11 pagi air dah mula keluar tapi slow dan sedikit keruh. Siap aje masak nasi dan gulai serta lauk lain tu jam 2 petang putus semula air. Selepas hampir dua jam baru ada balik. Fuhhh... emang sedikit sesak jiwa raga mengenangkan tiada air nie.
Menu hari ini ialah gulai pucuk paku dan udang. Berlawan pula dengan ikan sepat masin berlado. Memang serasi lah. Makan dengan nasi yang panas-panas. Penat-penat masak hentam sampai dua pinggan nasi huhu.
Bahan-bahan utama:
Pucuk paku (RM3)
1 kilo udang
1 biji kelapa ambil yang pekat
1 keping asam keping
garam secukup rasa.
Bahan ditumbuk:
2 labu bawang merah
1 ulas bawang puteh
1 inci halia
1 inci kunyit hidup atau serbuk kunyit
Caranya: Campur bahan utama serta bahan di tumbuk kecuali udang. Masukkan garam asam keping. Pucuk paku dah masak baru masukkan udang. Kacau hingga masak dan hidang.
Sekian...
Puan Zai @ JH...
2 comments:
sedap dan menyelerakan tu!
mmg seksa kalau tak ada air...rasanya baik tak ada letrik drp tak ada air.
kakaya: kalu xabes bole hangatkan sampai jd kering pucuk paku tu lagi sodap
itu la kakaya, stat dari jam 2pagi-11pagi tak de air...pehtu jam 12tghari-2ptg xde balik huhu..
Post a Comment