Saturday, March 26, 2011

Diari si "My Bushuk Masham" di hari sabtu...

Assalamualaikum semua...
Salam hari sabtu...
Kempen Earth Hour 2011 telah jayanya di lakukan oleh puan zai dan famili.
Ini kali ke tiga kami menjayakan.
Tepuk untuk diri sendiri.hehe.
Gelap kan?
Emang sungguh gelap.
Kalau view dari umah, kawasan kg (kg tau walau dok KL) yelah semua bergelap.
Tapi bila snap kondo-kondo bersebelah terang menderang.
Tapi biar lah, asal kita dah jalankan tangungjawap.
Tepuk tepuk tepuk.
Antara yang dah dilakukan oleh puan zai, anak-anak dan famili tadi ialah:
I
I
V
  • Abah ingatkan umah sebelah menyebelah soh padam lampu (emang selalunya mulut abah berbunyi ingatkan orang)hehe
  • Padam semua lampu-lampu
  • Duduk diam-diam dlm gelap
  • Makan malam siap-siap sebelum 8.30pm
  • Takde buat apa dlm gelap, msg-msg kengkawan, chat2
  • Anak-anak ralit main games kat HP dalam gelap
  • Dah gelap-gelap nie mcm nak terus tido je hehe
OK lah arini cuma nak tayang pic jer.
Activity "My bushuk masham" di ari sabtu...
I
I
V
A
8.30am-Bz meng'kaler' dan menconteng...
 Arini mak puan zai jadi babysiter kejap, adik pompuan dan suami dia ada hal dan tinggalkan anak-anak dia kat umah.
Puan zai sebagai pemerhati jer.hehe.
10.00am-Dah puas main,bising2 skrg baring2.
 Biasalah kalu dah dok berempat ramai-ramai mesti dah macam-macam ragam.huhu.
12.30pm-Tgh tgu bakso, cendol & ABC.
 Jam 12.00pm gerak berjalan kaki bersama mak, anak-anak ke kedai photostat untuk byr bil electrik & astro.
Singgah isi perut kejap.
12.55pm-Kakak dah dpt ABC & bakso.

12.55pm-Adik pekena cendol. Cendol tanpa ais.

12.56pm-View bg dkt nak tayang dan eksen sikit.hehe.

1.02pm-Masing-masing senyum kekenyangan.
 Pas bayar terus gerak ke kedai gunting rambut.
Adik mula buat muka kata tak mau.
Alah mana boleh dik, minggu depan nak amek gambar kat Tabika.
Kena lah hensem-hensem.
1.30pm-Adik mula meleleh air mata.
 Puan zai tak leh dok jauh-jauh dari adik.
Masuk ke kedai nie terus adik tu meleleh air mata.
Ibu kata kat bro tu gunting aje tak payah cukur-cukur kang adik melompat menjerit pulak mcm aritu.
Tak pa adik, lain kali bole buat rambut pacak mcm Pak Nil tu ye.
Hari-hari nak rambut pacak mcm uncle Aznil Nawawi tu.
Tom tom bak... tom tom tom tom tom bakkk...cewahhh...
2.30pm-Relax tgk WonderPet... ralit dpn tv.

2.55pm-Teman abah gi kedai Hardware beli brg.

3.00pm-Mak gi farmasi beli ubat conbivent abah.

3.10pm-Singgah 99Supermart beli brg dapur.

3.15pm-Adik beradik sibuk nak mainan.
 Kalu gi kedai atau mana-mana, jarang anak-anak dpt mainan dari puan zai.
Takde dlm list pun.
Nak mainan mintak pada apak korang.
Dengan apak memang dapat mainan.
Selalu puan zai akan tanya "Nak mainan ke nak buku atau pensil?"
Kakak akan jawap pencil dan buku.
Adik pulak ibu akan kata beli makanan je bole.
Adik ikut je tp mulut akan muncung lah.
3.30pm-Singgah kedai mamak. Kakak nak nasi.
 Mak kata lapar.
So, singgah kedai mamak sebab mak nak mkn mee goreng tanpa sayur dan tak pedas serta barli ais.
3.35pm-Adik order magi grg dan soya xsejuk.
6.00pm-Makcik sebelah ajak jamu kueh lopes.
7.30pm-Lauk untuk dinner sambal udang petai.
 Orang tua-tua kata petua nak makan petai supaya tak berbau ialah makan dengan timun. Ye ke? Cuba lah. Puan zai amek udang dan sambal je hehe.
7.55pm-Kakak nak cpt-cpt solat takut kang gelap.
 Sibuk si kakak tanya bila Earth Hour tu, bila nak 8.30pm? Bila nak 8.30pm?
Pot pet pot pet bising.
Kakak kata nak solat cpt-cpt nanti takut gelap.
10.30pm-Adik dah Zzzzz sebab letih seharian.
Macam nie lah activity seharian si anak-anak di hari sabtu hari ini.
Sebenarnya adik tido dari petang tadi.
Nampak letih adik tu.
Lena tido adik tu.
Ni rasanya tak bangun dah kot sampai esok pagi.
Satu ciuman dari kakak untuk adik.
Kakak kata:
"Sweat dream adik. Good night adik"
Kalau adik tak tido lagi mesti adik akan jawap:
"Good night ibu"
"Good night apak"
"Good night kakak"
"Good night atuk"
"Good night nenek"
"Good night paklang"
"Good night paksu"
Hmmm satu rumah nak di good night nye.
Sekian buat arini.
Jumpa esok, insyaAllah.
PuAn zAi...

2 comments:

~::KUYA HARIS::~ said...

comel2 anak akak. :) siap pandai berposing lagi gitewww.hehe xD

Jendela Hati said...

tq dik...terpaksa posing sbb ibu dorang suka snap pic(kata si kakak ler)..hehe..