Saturday, May 21, 2011

Nak cari anak ayam, nak cari anak ayam...

 Pagi-pagi lagi dah gerak ke Mantin. Kalau sebut Mantin tu apa lagi, kalu tak carik baja mesti nak cari anak ayam. Lagi 3 bulan kita nak sambut raya. Orang kampung beli ayam kat abah. Bila raya orang sekeliling mesti nak cari ayam kampung. Buat rendang. Bukan sahaja ayam kampung, telo ayam kg pun orang carik. Anak ayam 'gajah' nie baka dia besar-besar. Abah beli 30 ekor. Seekor RM3. Anak ayam nie bole membesar sehingga 4 kilo. Paling besar ia bole jadi seberat 7 kilo. Anak-anak excited kalau atuk nak beli ayam. Dorang rasa nak picit-picit anak ayam tu sekor-sekor.
 Sebelum sampai Mantin, apalagi kami singgah di restoran kat Semenyih. Restoran ni memang tempat persinggahan kalau nak balik ke Kg iaitu Lenggeng atau nak ke Mantin. Adik sibuk nak air bali suam.
Memasing tunggu tosai sampai. Lapo. Kat rumah tak breakfast, sampai Semenyih makan dulu sebelum carik anak ayam.
 Setelah penat menunggu atuk beli anak ayam, singgah umah nenek puan zai kat Lenggeng. Atuk budak-budak nie beli barang dapur untuk Onyang di kg. Sampai umah onyang dah sampai waktu makan tengahari, terus mengadap nasi pula. Lauk ringkas cuma sardin dan telo dadar. Bismillah... adik sedang baca doa makan.
 Lepas makan gi belakang rumah petik bunga kantan. Banyak weiii... peberet puan zai nie. Boleh buat masak asam pedas perghhh terangkat noksss. Dalam hati dah teringat buat laksa, insyaAllah. Pastu nak bawa opis untuk kengkawan.
 Nak gerak ke KL, singgah beli pisang goreng, kopok lekor dannn cempedak goreng. Wei sedap weiii lama tak pekena cempedak goreng.
Jam 4.00pm sampai rumah, terus ke dapur masak. Masak simple je. Asam pedas ikan keli (taruk bunga kantan hehe), telo dadar (lagi?) dan kacang panjang goreng.
Adik with 'muka kesian' huhu. Lapar adik kata.

OK lah update untuk hari ini.
Sekian.

2 comments:

Puanbee2 said...

family puanzai suka telor ke ? mcm bee je haa...seronok nya ada atuk :)

Jendela Hati said...

Puanbee, hehe tula kat umah mmg ada stok telo nie. telo beli kedai tp abah sy jual telo ayam kg. pelik tak?hehe