Sunday, May 22, 2011

Masak, masak dan masak

Iyo lah. Hari tak keje. Dok rumah hari cuti kena masak. Lagipun memang tak gi kemana pun. Anak-anak dah tentu nak makan. Citer makan je lah nampaknya.
 Sarapan pagi ahad.
 Adik lak makan kek coklat dengan air milo suam. Atas meja kopok yang adik beli kat babu roti jam 8.00 pagi tadi.
P.s - Adik dengan rambut pacaknya.
 Nie apa ek? Nasi goreng sebenarnya. Hajat nak buat nasi ulam tapi tak reti. Last-last celur bunga kantan, hiris kacang botol dan kobis. Gaul dengan nasi nah jadi lah nasi ulam puan zai. Pulak tu anak tambah dua pinggan makan hehheee.
 Jering? Anda makan jering tak? Puan zai tak makan jering. Tapi bila semalam kat kampung ada orang naik motor jual sayur-sayuran yang dia tanam sendiri, puan zai beli se-paket jering. Satu paket jering RM2 ada 10 biji untuk di bawa balik KL. Sayur kacang panjang dan kacang botol RM1. Manakala cili padi RM5. Tiba-tiba lak teringin nak makan jering. Toilet mesti yang best kalau makan jering nie tapi ntah toilet kami OK je. Takde bau yang tidak menyenangkan. Heheheee. Bagus!
 Pastu goreng ikan keli buat goreng berlado. Tak nampak macam ikan keli sebab dah melekat-lekat.
 Standby untuk makan. Bismillah.
 Esok yakni 23hb, kakak ada exam tapi lepas breakfast dah nak main games dengan adik. Lepas Jane tarzan beri jeritan padu baru kakak nak selak buku. Sabo je lah.

Sekian buat ari ini.
Jumpa lagi esok.

Babaiiiii....

6 comments:

zul permatang badak said...

Jering tu gulai dgn apa?nampak sedap.....macam gulai kunyit lemgkuas.....ikan tenggiri.....

jering tu kena rebus dulu ke...

Kak Aya said...

puan zai mesti tayang makanan punya..bikin ku kecur air liur

Jendela Hati said...

Zul permatang badak: gulai letak jering je.kalu ada tengiri sdp gak.jering di rebus dulu pastu tumbuk dgn lesung.

Kakaya: suka makan tu tayang makan je..hehe

Puanbee2 said...

jeritan padu astinya ..sabo aje lah

KELI OH KELI said...

kamu ada sebut keli di sini..sbb tu saya dtg...hehe..jemput ke blog khas ikan keli..

Jendela Hati said...

Keli oh keli: Thanks singgah sini.famili terutama anak-anak mmg suka keli grg.