Sunday, October 13, 2013

Novel: Aku Bukan Malaikat ~ Rudy Hirdy
NKB: Novel Ku Baca

Aku Bukan Malaikat
[Karya: Rudy Hirdy]


Rentetan kisah hidup seorang lelaki bernama Qimiel yang penuh dugaan. Akibat personalitinya, dia hidup bergelumang dengan cercaan dan penghinaan.

Pola hidupnya tidak pernah lari daripada pengkhianatan. Dia bergelar suami dan ayah tanpa diduga. Dia bergelar duda sebelum marasai nikmat rumah tangga. Namun dia pasrah dengan segala ketentuanNya.

Aku Bukan Malaikat sebuah kisah yang sarat dengan pertembungan jalan hidup yang berbeza. Menjelaskan Allah itu Maha Adil. Memberi dugaan kepada hambaNya tanpa mengenal pangkat, darjat dan keturunan. Namun, yang pasti Allah tidak akan memberi dugaan yang melampaui batas kemampuan hambaNya.


Penulis sukses mengangkat karakter Qimiel, lelaki lembut Muslim dalam memainkan peranan dan menempuh setiap ujian Allah tanpa keluhan. Sebuah tema masyarakat yang tidak mustahil berlaku dalam kehidupan umatNya.Noorfadzillah Omar, Penulis PTS Litera, Novel Kuseru Nur Kasih

“Belum pernah rasanya menemukan penulis muda yang berani menampilkan sisi gelap manusia dalam ceritanya. Karya Rudy Hirdy ini buat saya terdecak kagum bahkan menitiskan air mata haru.”Rose Harissa, Penulis Novel Wasilah Cinta Weera


Komen JH:
Seperti mana komen penulis-penulis di atas ini di belakang cover novel ini, pembaca pun bersependapat begini. Banyak pengajaran dalam kehidupan yang boleh kita dapati dalam novel ini.

Pembaca suka akan susunan bahasa dan ayat dalam novel ini. Sedikit sebanyak apa yang di terapkan dalam himpunan cerita yang terdapat dalam Aku Bukan Malaikat ini amat menyentuh hati dan jiwa pembaca.

Sebuah novel yang boleh jadikan panduan hidup supaya kita hindari dari sikap tamak haloba, dengki dan kepura-puraan.

Selamat maju jaya buat penulis Rudy Hirdy. Syabas.


Next Novel: Aku Ada Kamu ~ Lily Haslina Nasir

Puan Zai @ JH
 

No comments: