Sunday, January 12, 2014

Pau inti kelapa resepi mak


As-salam...

Minum petang di hari ahad nie ialah pau. Resepi dari mak puan zai. Pau berintikan kelapa.

Anak-anak makan sampai berulang-ulang. Dapat lah dapat 30 biji tadi. Makan dengan kopi best jugak.

Untuk puan blog, puan zai buat pau kosong je cicah dengan milo panas pun sodap.




Bahan-bahan:
Satu kilo tepung gandum
2 bungkus yis (Rendam dalam semangkuk air selama 5 minit)
Daun pisang di potong petak kecil untuk alas
Bancuh bahan di atas hingga menjadi doh dan asing akan dalam bentuk bulat untuk di isi kan inti



Bahan inti kelapa:
1 biji kelapa parut
1 cawan gula kabung
2 helai daun pandan
2 cawan air
secubit garam

Setelah air mendidih, masukkan semua bahan inti. Masak hingga pekat dan masukkan kelapa parut. Kacau hingga sebati dan sedikit kering.




Pau yang telah di isi inti tadi dikukus selama 10 minit atau hingga masak.



Lain kali nak buat inti sardin pulak. Boleh tak? Boleh aje. Buat macam sambal sardin tu kan. Tapi apak kata buat inti kacang lah pulak. OK jugak kan boleh try and error...


Puan Zai @ JH...


No comments: